Zoobaloo - Årets Barnespill 2009

BSG poeng | 78/100 |
Kompleksitet
EnkelAvansertErfaring
IngenEkspertFerdigheter
HellKløktVentetid
IngenLang
- Utgiver:
- Selecta
- Utvikler:
- Carlo A. Rossi
- Distributør:
- Vennerød Forlag A/S
- Kategori:
- Årets spill vinnere Barnespill BSG Anbefaler
- Antall spillere:
- 2 - 4 spillere
- Pris:
- 398,-
- Tidsbruk:
- 15 - 30 minutter
- Utmerkelser:
- 2009 - Nominert, Årets Barnespill, 2009 - Vinner, Årets barnespill
- Målsetting:
- Samle flest poeng over 6 runder
- Passer for:
- 6+ år
- Spilldynamikk:
- Trekk et kort, legg frem dyret, stem på om det er plass
- Forbredelser:
- Stokk kortene og gi hver spiller to sjetonger
- År:
- 2009
- Språk:
- Norsk
- Ytterligere opplysninger:
- http://www.smartegaver.com/
Innhold
3×10 dyrefigurer (høne, løve, hare, gris, sau, elefant, slange, bjørn, kamel og rev)
3×10 dyrekort
1 timeglass
4 sett med sjetonger (ja/nei til fire spillere)
3×6 poengsjetonger
6 forskjellige spillbrett
Design/Tematikk
I dette spillet er det dyr som skal krysse en elv og det er ikke plass til alle, så hvilke ramler i vannet? Det er altså et spill hvor det gjelder å beregne hvor mange dyr som får plass på spillbrettet, eller flåten i dette tilfellet.
Komponentene er flotte, med små dyrefigurer i tre, kort med avrundede hjørner og solide spillbrett.
Reglene er litt omstendelige, med et litt ”tematisk” språk, men er enkle nok å forstå.
Regler/Spilldynamikk
Zoobaloo spilles over 6 runder, hvor flåten (spillbrettet) byttes ut for hver runde. Ved start på en ny runde snus det opp 10 dyrekort. De passende dyrefigurene legges ved siden av flåten. Så må spillerne stemme på om de tror det er plass til alle dyrene eller ikke. Dette markeres skjult av spillerne som legger ned hver sin sjetong. Den røde betyr nei og den grønne betyr ja. Om alle mener at det er plass til dyrene har de lagt ned de grønne sjetongene. I så fall snus det et kort til og et nytt dyr legges til ved flåten. Så stemmes det igjen.
Dette gjør man inntil en eller flere spillere legger ned rød sjetong fordi de ikke tror det er plass til dyrene. De som mente det ikke er plass snur timeglasset, og de som mente det er plass samarbeider om å plassere alle dyrene på flåten. Om det er plass får spillerne som trodde det poeng og motsatt om det ikke er plass. Poengene er avhengig av hvilken runde det er, hvor en får en av poengsjetongene som stemmer overens med runden – altså 1-6. Husk at dyrene ikke kan stables eller plassers oppreist, de må ligge på siden!
Om alle spillerne ikke tror det går, fjerne et kort og et nytt trekkes. Dette kan gjøres inntil tre ganger, og hvis det fremdeles ikke er noen som tror det går, starter man runden på nytt.
Oppsummering
Zoobaloo er et flott barnespill som gir det litt innføring i romforståelse. Komponentene vil ikke bli slitt ut med det første og etter hvert som barna har spilt noen runder kan de også faktisk klare det uten voksne medspillere. Hvem visste hvor artig det kunne være å fylle Noas ark?
HVA MENER BSG PANELET OM SPILLET

Hvor mye er det plass til på flåten før den går under? Dette er en annen måte barn kan tilegne seg rom- og mengdeforståelse. Det er ikke så morsomt for de voksne å spille med barna, men barna seg imellom fungerer det strålende. Av og til virker det som om barna ikke merker at de spiller mot hverandre men heller mot brettet. For de som ikke liker å tape er dette en klar fordel.

Dette var nok spillet vi og barna var nærmest hverandre om et godt spill. De stortrivdes med å beregne og kunne stort sett dele gleden og skuffelsen med en annen spiller når oppgjøres time kom. Komponentene er flotte, spilletiden relativt kort, og alle er stort sett aktive hele tiden. Alle ting et godt barnespill bør ha.

Zoobaloo byr på en herlig blanding av Tetris med dyr, samspill og barnlig kalkulert gambling. Flott laget design og skikkelig utført med trebrikker. Kan virke litt banalt men det fenger. Morsomt å se hvordan barn, som i utgangspunktet trives best i flokk, mp ta egne valg.

Tematikken er midt i blinken og samspillet rundt bordet gjør Zoobaloo til en hitt blant de yngre barna. Her er det variasjon til å holde på en god stund. Stort pluss for design og kvalitet på delene.
HVA MENER LESERNE OM SPILLET
Pingback: Årets Spill 2009 – Vinnere og nominerte – Brettspillguiden()